Selvbetjening for helsevirksomheter

Ordliste

Se https://helseid.atlassian.net/wiki/spaces/HELSEID/pages/498794497

Intro til HelseID Selvbetjening

HelseID Selvbetjening er et verktøy for å sette opp HelseID-klienter for tilgang til tjenester via EPJ-systemer. Verktøyet tilbyr en veiviser som lar deg velge type EPJ, hvilke behandlingssteder og hvilke tjenester du vil sette opp. Resultatet av veiviseren er en passordbeskyttet fil du laster inn i ditt EPJ-system. Passordet får du tilsendt på SMS.

Følgende er støttet i nåværende versjon (ikke fullstendig liste):
EPJ-systemer:

  • TietoEvry Gerica

  • Visma Profil

  • DIPS CosDoc

  • CGM Journal

  • CSAM - Amis

  • WebMed

  • System X

Tjenester:

  • Kjernejournal Portal

  • Helsedirektoratet, avd. Helseregistres API-er for innsending og utlevering

  • Persontjenesten API

  • Sentral forskrivningsmodul (SFM)

  • Velferdsteknologisk knutepunkt (VKP)

Få tilgang til selvbetjening

Tilgang fås ved at organisasjonen du skal operere for delegerer en rettighet i Altinn til deg. Se https://helseid.atlassian.net/wiki/spaces/HELSEID/pages/9076754 for hvordan du gjør dette.

Innlogging

Du kan logge inn ved å gå til selvbetjening.helseid.no og trykke “Logg inn”. Hvis du har fått delegert rett til å representere en virksomhet i løsningen, trenger du bare å autentisere deg, og du kommer inn i HelseID Selvbetjening.

Oppgi din kontaktinformasjon

Etter førstegangsinnlogging vil du bli bedt om å oppgi din kontaktinformasjon. Telefonnummer brukes for å sende SMS med passord til konfigurasjonsfilen som trengs for å konfigurere EPJ-systemet. Fyll ut feltene og trykk “Lagre”.

Du kan senere oppdatere kontaktinformasjonen din ved å klikke på navnet ditt oppe i høyre hjørne.

Valg av virksomhet å representere

Hvis du har fått delegert rett til å sette opp HelseID på vegne av flere virksomheter blir du presentert for en virksomhetsvelger. Du må altså velge hvilken av de virksomhetene du ønsker å representere. Får du ikke dette valget, så representerer du allerede en virksomhet. Sjekk da at det er riktig virksomhet du representerer oppe til høyre i navigeringsmenyen.

Eksempelperson her har fått delegert retten til å aktivere tjenester på vegne av Høylandet og Nesna kommune.

Endring av representasjon

Når du er logget inn i Selvbetjening endrer du hvilken virksomhet du representerer ved å klikke på navnet til den du representerer oppe i høyre hjørne.

Her ser du Hjem-siden. Oppe til høyre i navigeringsmenyen ligger det en nedtrekksliste der du kan endre hvem du representerer hvis du skulle ønske å endre etter at du har valgt.

Ta i bruk HelseID

For å ta i bruk e-helsetjenester sikret med HelseID, som f.eks. Kjernejournal, så må du først velge flisen med tittel “Ta i bruk HelseID” på hovedsiden. Klikk så på knappen “Ny konfigurasjon” for å starte konfigurering.

Opprettelse av en konfigurasjon

Når du har klikket på “Ny konfigurasjon”, så vil du bli spurt om detaljer for denne. Det må først velges hvilket fagsystem som skal konfigureres. Per i dag er et begrenset utvalg tilgjengelig, men på sikt vil det bli flere. Etter dette valget går du videre gjennom de neste sidene med spørsmål.

Valg av behandlingssteder som skal aktiveres

For noen e-helsetjenester, så vil du kunne oppgi hvilke underenheter som skal ha tilgang. Dette er mest relevant for store virksomheter som er registrert med flere underenheter eller org.ledd i enhetsregisteret (f.eks. kommuner). Virksomhetene som skal ha tilgang til tjenesten må være knyttet til næringskodene som starter med 86, 87 eller 88 i Brønnøysundregisteret.

For at behandlingssteder skal kunne ta i bruk e-helsetjenesten, må de legges inn som en del av konfigurasjonen. Du vil se opptil 100 underenheter innen helse og sosialtjenester i virksomheten på venstre side. Velg hver enkelt som skal ha tilgang. Du bør aktivere flere virksomheter samtidig, og valgte enheter vil vises under “Konfigurasjonsvalg” til høyre. Er listen for stor, kan du filtrere den med tekstfeltet over ved å skrive inn deler av navn eller organisasjonsnummer slik det står i enhetsregisteret.

For å i tillegg søke i virksomheter som ikke ligger under kommunen, klikk på sjekkboksen “inkluder private behandlingssteder og behandlingssteder utenfor (din kommune)”.

Se over og legg til konfigurasjon

Se over valgene som er gjort og klikk på “Fullfør” når du er fornøyd.

Når du har opprettet en konfigurasjon og er klar til å laste ned

Nå er konfigurasjonen satt opp i HelseID og klar til å lastes ned for oppsett i EPJ. Du kan velge å laste ned konfigurasjonsfilen nå eller gjøre det på et senere tidspunkt.

For å pakke ut filen anbefaler vi å bruke en av de mer avanserte pakkeapplikasjoner, som for eksempel 7Zip. Grunn til dette er at standard applikasjon for pakking som er levert med Windows støtter ikke den høye krypteringsnivået som brukes for å pakke denne konfigurasjonsfilen på vår side. Du kan laste ned 7Zip for Windows her.

Se og endre detaljer

I oversikten over konfigurasjonene ser vi en knapp "Se og endre detaljer". Klikk på denne for å få et skjermbilde hvor du kan endre både valgte enheter og e-postadressen for varslinger.

 

Dette skjermbildet fungerer på samme måte som når du opprettet konfigurasjonen.

Sperring av en konfigurasjon

Sperring kan brukes for å midlertidig stenge tilgangen om det f.eks. skulle være et sikkerhetskritisk problem. Ved å trykke på Flere handlinger-knappen og deretter “Sperr”-knappen på en konfigurasjon og bekrefte handlingen, så vil den ikke kunne brukes av klientsystemet. Brukeren for da ikke logget inn, og systemet får ikke snakket med tjenestene.

Du kan fjerne sperringen ved å trykke “Fjern sperring” for å få det tilbake til normalt.

Laste ned konfigurasjonsfil på nytt

Du laster ned konfigurasjonsfilen på nytt ved å trykke på Flere handlinger-knappen og deretter “Last ned konfigurasjonsfil”-knappen.

Last ned på nytt

Bekrefter du valget om å laste ned konfigurasjon, så vil du få generert en ny fil som skal brukes til å sette opp EPJ-systemet.